De voetbalvereniging Helpman is in 1924 opgericht en speelt op het complex „De Esserberg‟ in het zuiden van de stad Groningen.

De club telt anno 2017 ongeveer 800 leden, waarvan ruim 400 jeugdleden. De seniorenafdeling speelt zowel op zondag als op zaterdag. Het eerste zondagelftal is het „vlaggenschip‟ van de vereniging en speelt in de derde klasse. Het eerste zaterdagelftal speelt vierde klasse en het eerste vrouwenelftal speelt tweede klasse. In totaal spelen er op zondag vijf herenelftallen en op zaterdag 6 herenelftallen en 2 vrouwenelftallen.

De jeugd van Helpman speelt op zaterdag en bestaat in het seizoen 2017-2018 uit 1 O19 team, 4 O17 teams, 3 O15 teams, 5 O13 teams, 8 O11, 5 O9 teams en 2 O8 teams. Daarnaast is er nog een zogenaamde Interne Competitie. Dit is de brug tussen de mini’s en de O8.

Helpman kent ook een groeiende afdeling voor meidenvoetbal. Deze afdeling bestaat uit 3 MO17 teams en 1 MO15 team. Daarnaast spelen er veel meiden in gemixte teams van de JO8 t/m de JO17.

In totaal telt de jeugdafdeling van Helpman dus ruim 30 teams. Voor voetballertjes die nog te jong zijn voor competitievoetbal, is er op zaterdagochtend van 9.00 – 10.00 uur de „mini-training‟ in de Univé Arena voor de kantine.

Het motto van de vv Helpman is: „Club voor het leven‟. Het streven is leden zo lang en zo goed mogelijk aan de club te binden. Daarom wordt voetbal op verschillende niveaus aangeboden en is er evenveel ruimte en aandacht voor prestatiegericht als recreatief voetbal. Ook worden regelmatig andere activiteiten georganiseerd (Sinterklaas, seizoensafsluiting, nieuwjaarsreceptie etc.) en wil Helpman een warme club zijn voor spelende alsook voor niet-spelende leden.

De vv Helpman heeft de beschikking over 5 velden. Dit zijn twee grasvelden, met bij het hoofdveld een tribune, en drie verlichte kunstgrasvelden waar tevens op getraind wordt. Daarnaast heeft de vereniging een eigen clubgebouw genaamd „de Helperborg‟. Het gebouw is verbonden met de kleedkamers. Naast de kleedkamers bestaat het gebouw uit een ruime kantine met een grote keuken, een opslag- en kopieerruimte, een bestuurskamer, een vv Helpman kledingshop, toiletruimtes voor dames, heren en minder validen en twee ruimtes voor de opslag van ballen en andere materialen.